Opozorilo
  • EU e-Privacy Directive

    "Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piskotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.

    eZasebnost direktiva EU

Aktualno
S tiskovne konference!
Sreda, 14 Julij 2010 06:09

Na včerajšnji tiskovni konferenci koordinacije sindikatov s članstvom v sistemu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja smo predstavniki SZS Alternative, Sindikata strojevodij Slovenije, Sindikata policistov Slovenije, Sindikata premogovnika Velenje, Sindikata železniškega prometa Slovenije in Sindikata vozovnih preglednikov opozorili na skrb zbujajoče stanje sistema obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Sloneč na ugotovitvah in delovanju skupine 17. sindikatov, ki tvorimo omenjeno koordinacijo, smo prvenstveno opozorili ministra za delo, da v razreševanje tega segmenta pokojninske problemaitke aktivno poseže. Omenjeni sindikati pričakujemo, da bo predlog rešitev predstavljen že na petkovi seji Ekonomsko socialnega sveta,  kjer je problematika obveznega dodatnega zavarovanja (na našo pobudo) uvrščena kot prva točka dnevnega reda. Več o tej problematiki si preberite v tem prispevku.

 

Medijski odzivi na včerajšnjo tiskovno konferenco:

Delo, Demokracija, Finance, Primorski list,  

 
Dobilo smo bitko, vojne še ne!
Ponedeljek, 12 Julij 2010 21:14

Državni zbor zaenkrat predloga sprememb Zakona o delovnih razmerjih ni uvrstil na dnevni red julijske seje

V petek, 9. julija smo predstavniki 7 sindikalnih central demonstrirali pred parlamentom, da bi na tak način izrazili nestrinjanje z uvrstitvijo neusklajene delovno pravne zakonodaje na dnevni red julijske seje državnega zbora. Še najbolj je sindikalno srenjo razjezila namera o nameravani spremembah Zakona o delovnih razmerjih, ki bi drastično znižal odpravnine starejšim delavcem. Glede na dejstvo, da parlament ni uvrstil spornega zakona na dnevni red, je mogoče podati oceno, da so demonstracije dosegle svoj namen. Še bolj kot to pa je k takšni odločitvi parlamentarcev gotovo pripomoglo naše aktivno posredovanje stališč v poslanskih skupinah parlamentarni strank. Toda vojna v zvezi s spornimi spremembami Zakona o delovnih razmerjih še ni dobljena. Jesen bo še zelo vroča.

 
Predstavnikov ministrstva tokrat ni bilo!
Ponedeljek, 12 Julij 2010 12:46

Problematika obveznega dodatnega  pokojninskega zavarovanja se ureja po polžje 

 

Na petem sestanku sindikatov s članstvom zaposlenih vključenih v sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (ODPZ) smo pogrešali predstavnike ministrstva za delo (MDDSZ). Še posebej zaradi pričakovanja, da nam MDDSZ pojasni stališče v zvezi s sporno uveljavitvijo sprememb Pokojninskega načrta ODPZ. Prav tako smo pričakovali, da ministrstvo pripravi predlog rešitev spornega upokojevanja zavarovancev ODPZ iz sistema štetja zavarovalne dobe s povečanjem 12/14 in odgovor v zvezi s sindikalnim predlogom ureditve navedenega sistema. Zaradi odsotnosti predstavnikov ministrstva so bili prisotni vidno nezadovoljni.

Več ...
 
Vlada prvič predlaga spremembe delovno pravne zakonodaje brez soglasja socialnih partnerjev!
Torek, 22 Junij 2010 10:52

S tiskovne konference: »Minister za delo dr. Ivan Svetlik  je šel predaleč!«

 

MMC RTV SLOV četrtek, 17. Junija je pet sindikalnih zvez in konfederacij (SZS Alternativa, ZDSS Solidarnost, PERGAM, KS 90 in KNSS Neodvisnost) na sedežu naše sindikalne centrale sklicalo novinarsko konferenco, na kateri so predsedniki central javnost seznanili z njihovimi stališči v zvezi z vladnim sprejetjem paketa delovno pravne zakonodaje in nadaljnjimi protestnimi aktivnostmi v zvezi z njihovo uveljavitvijo v parlamentu.

Več ...
 
Problematika t.i. beneficirane delovne dobe ena najtežjih v novi pokojninski reformi
Ponedeljek, 14 Junij 2010 10:58

Zdenko Lorber povezal vse sindikate, ki jih skrbi usoda obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja

 

Problematika obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (ODPZ), ki je nasledil sistem štetja zavarovalne dobe s povečanjem (beneficirana delovna doba) velja za eno najbolj problematičnih poglavij modernizacije pokojninske zakonodaje. V letu 2011 bodo namreč pričeli trkati na vrata Kapitalske družbe d.d. oz. na vrata Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prvi upravičenci poklicnega upokojevanja. Ker obstaja upravičen dvom, da sredstva na individualnih računih teh zavarovancev ne bodo zadoščala, da bi se lahko omenjeni upravičenci poklicno upokojili v skladu s pravicami, ki jih zagotavlja zakon, bo potrebno v dialogu z vlado in vsemi ostalimi deležniki poiskati rešitev, da ti delavci ne bodo prikrajšani. Ker bo model razreševanja tega problema ustrezna podlaga za oblikovanje določb v novem pokojninskem zakonu, bo potrebno tej fazi nameniti vso pozornost.

Več ...
 
Kako se bomo upokojevali po novem?
Petek, 28 Maj 2010 13:29
Po zadnjem predlogu vlade bi se lahko moški upokojil s polno pokojnino pri starosti 60 let in 43. letih pokojninske dobe oz. 58 let in 41. letih pokojninske dobe ženska
 
Dosedanja razvneta razprava o predlogu nove pokojninske zakonodaje kaže na to, da smo do sprememb, ki vplivajo na naše upokojitvene pogoje dovzetni prav vsi. Morebiti v vsej javni razpravi okrog nove pokojninske zakonodaje pogrešamo le glas mladih, ki bi v resnici morali biti izjemno zainteresirani za primerno ureditev pokojninskega zavarovanja. Kot je očitno pa se je njihova trenutna osredotočenost zgostila le okrog Zakona o malem delu in statusa t.i. študentskega dela znotraj tega zakona.
Več ...
 
« ZačetekPrejšnja123456789NaslednjaKonec »

Stran 8 od 9