Opozorilo
  • EU e-Privacy Directive

    "Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piskotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.

    eZasebnost direktiva EU

Aktualno
ZPIZ-2 po sprejetju v državnem zboru
Četrtek, 30 December 2010 00:00

Državni zbor je 14. decembra potrdil predlog Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Po vloženem vetu državnega zbora je bil zakon ponovno potrjen 23. decembra.  Zakon prinaša bistvene novosti na področju pogojev upokojevanja. Zainteresirane opozarjamo predvsem  na:

27. člen (pogojij za pridobitev starostne pokojnine)

28. člen (znižanje starostne meje zaradi otrok in vojske)

29. člen (pogoji za pridobitev predčasne pokojnine)

30. člen (odmera pokojnine) 

198. do 214. člen, 398. in 414. člen (ureditev obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja - poklicna pokojnina)

SEDAJ VELJAVNI ZAKON ZPIZ-1

NOVI ZAKON ZPIZ-2

 
Pokojninska zakonodaja je tik pred (ne)sprejemom v parlamentu
Četrtek, 25 November 2010 12:45

Pokojninska zakonodaja je tik pred finalom sprejetja v parlamentu. Če bo sprejeta v takšni obliki, kot je predlagana oz. kot jo je dodatno sfriziral še parlamentarni odbor za delo, družino in socialne zadeve, slovenskemu delavstvu ne prinaša nič dobrega. To smo predstavniki sindikatov trdili skozi vso obdobje pogajanj a nas predstavniki vlade niso jemali resno. V četrtek, 2. decembra 2010 se ob 12. uri prične izredna seja parlamenta, kjer bo državni zbor na plenarni seji odločal najprej o dodatno vloženih amandmajih, kaseje pa še o zakonu kot celoti.

 

Zadnji čistopis ZPIZ-2 s poudarkom na obravnavi amandmajev na temo obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (poklicna pokojnina)

 

V kolikor se želite seznaniti s poročilom parlamentarnega odbora za delo, ki zajema tudi zadnji čistopis ZPIZ-2 si oglejte posebno datoteko. Prav tako smo vam pripravili poročilo o uspešnosti usklajevanja amandmajev na temo obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. V kolikor pa se želite seznaniti z magnetogrami sej odbora pa kliknite na naslednjo povezavo.

 
Ali bo potrebno za uveljavitev poklicnega upokojevanja iti na ulice?
Torek, 27 Julij 2010 12:15

Sindikati koordinacije sindikatov iz sistema ODPZ odločeni pristopiiti k zaostrovanju sindikalnh aktivnosti

 

Na šestem sestanku koordinacije sindikatov s članstvom zaposlenih v sistemu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (ODPZ), ki jo vodi Zdenko Lorber, so se udeleženci opredelili do:

  • načina obravnave problematike ODPZ na seji Ekonomsko socialnega sveta, ki je bila uvrščena na dnevni red ESS 16. julija 2010,
  • načina  usklajenega delovanja sindikatov znotraj  novoustanovljene delovne skupine ESS, ki bo obravnavala problematiko ODPZ, 
  • predloga o organizaciji protestnih demonstracij povezanih s problematiko ODPZ.

Na podlagi razprave udeležencev tega sestanka je bilo mogoče zaznati veliko pripravljenost sindikatov, da pristopijo k zaostrovanju sindikalnih aktivnosti  v kolikor bo država nadaljevala z ignorantskim odnosom do te problematike. Več o tem si lahko preberite v priloženi zabeležki:

 

Zbrano: vsi dosedaj objavljeni prispevki na temo problematike poklicnega upokojevanja (vključeni so tudi zapisniki s sej koordinacije sindikatov ODPZ):

Problematika t.i.beneficirane delovne dobe ena najtežjih v novi pokojninski reformi (objavljeno 14. junij 2010)

Predstavnikov ministrstva tokrat ni bilo (objavljeno 12. julij 2010)

S tiskovne koference (objavljeno 14. julij 2010)

Prispevek na  Žurnal 24.si  (26. julij 2010)

Seznam sindikatov, ki so pristiopili k delu koordinacije sindikatov s članstvom zaposlenih v sistemu ODPZ

 
Pahor odločen uveljaviti pokojninsko reformo mimo volje socialnih partnerjev!
Četrtek, 22 Julij 2010 07:32

Vladna stran svojih prvotnih predlogov ni pripravljena mehčati

 

Včerajšnje nadaljevanje pogajanj okrog sprememb pokojninske zakonodaje ni prineslo na vsebinskem delu nobenih sprememb. Pričakovanje, da bo vladna stran omehčala nekatera svoja trda stališča, se je izjalovilo takoj na začetku, ko smo bili obveščeni, da se bo enkrat med sejo  Ekonomsko socialnega sveta »oglasil« tudi predsednik vlade Borut Pahor. Prihod premierja je seveda pomenil, da bomo namesto konkretnih pogajanj ponovni soočeni z premierjevim monologom razglabljanj o načinu, kako bo vlada uveljavljala pokojninskih zakon na poti do parlamenta. Pri čemer ji tako imenovani socialni dialog očitno predstavlja časovno oviro njihovemu političnemu cilju; poslati  sporen zakon do 1. septembra v parlament.

Več ...
 
Ekonomsko socialni svet RS tudi o poklicnih pokojninah
Ponedeljek, 19 Julij 2010 08:40

Velika pričakovanja – a nič konkretnega!

 

Na zadnji seji Ekonomsko socialnega sveta je bila v okviru prve točke dnevnega reda obravnavana   problematika obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (ODPZ). Zdenko Lorber je kot uvodničar predstavil vso paleto problemov, ki so povezani z delovanjem tega sistema, pri čemer je izpostavil;

Več ...
 
Tudi enajst ur pogajanj premalo za sklenitev kakršnega koli dogovora
Ponedeljek, 19 Julij 2010 08:36

Pri pokojninski zakonodaji si pogajalci še niso nič bližje

 

V petek 16. julija je v okviru Ekonomsko socialnega sveta RS potekalo nadaljevanje pogajanj za sklenitev dogovora okrog sprememb pokojninske zakonodaje. Seja, ki se je pričela ob 9. uri v kongresnem centru Brdo, se je končala ob 20 uri, brez tega, da bi dosegli kakršnokoli zbližanje stališč pri najpomembnejših vprašanjih, ki razdvajajo člane ESS. Na dnevnem redu tokratnih usklajevanj so   pogajalci odprli sedem vsebinskih poglavij. V zvezi s tem so obravnavali: enakopravnost upokojitvenih pogojev za oba spola, upokojitveno starost in pokojninsko dobo, prehodna obdobja, sistem bonus/malus, obdobje za izračun pokojninske osnove, odmerni odstotek, ukinitev horizontalne izenačenosti, valorizacijsko formulo, prispevke delodajalcev in sestavo organov upravljanja. Pogajalci so se sicer uspeli prebiti skozi vsa vsebinska področja, toda celodnevno nizanje argumentov ene in druge strani ni pripomoglo k temu, da bi bili sklenjeni večji kompromisi. Navajamo nekaj večjih poudarkov iz petkovih usklajevanj:

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja123456789NaslednjaKonec »

Stran 7 od 9