Opozorilo
  • EU e-Privacy Directive

    "Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piskotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.

    eZasebnost direktiva EU

Aktualno
Podpisali smo Izhodišča za socialni sporazum 2012 - 2016

Na podlagi soglasno sprejete odločitve predsedstva Slovenske zveze sindikatov - Alternativa, da naša sindikalna centrala podpiše Izhodišča za Socialni sporazum,  je predsednik Zdenko Lorber danes skupaj z nekaterimi predstavniki sindikatov, delodajalci in predstavniki vlade podpisal izhodišča novega socialnega sporazuma. Po mnenju predsednika gre za dokument, ki daje ustrezno podlago za vodenje socialnega dialoga v času, ki ga zaznamuje kriza in izjemna občutljivost do predlaganih ukrepov za izhod iz te krize. Po njegovem mnenju je najbolj pomembno, da smo tekst izhodišč uskladili vsi socialni partnerji (kljub temu, da ga nekateri danes niso podpisali) in da se dialog za usklajevanja  vsebin celotnega Socialnega sporazuma 2012 - 2016 prične čim prej. (izjava podana pred podpisom izhodišč,  izjave po podpisu).

 
Socialni partnerji sprejeli tekst izhodišč za socialni sporazum
Petek, 30 Marec 2012 00:00

Na petkovi seji Ekonomsko socialnega sveta RS so socialni partnerji uskladili tekst Izhodišč za socialni sporazum za obdobje 2012-2016. Gre za pomemben dogodek, predvsem zaradi tega, ker so v trenutno izredno zaostrenih odnosih, ki so povezani s pripravo izhodišč za rebalans proračuna, partnerji kljub temu uspeli najti toliko konstruktivnnosti, da so tekst uskladilli. Zdenko Lorber je na tiskovni konferenci poudaril pomen, ki ga za nadaljevanje usklajevanja socialnega sporazuma prinaša usklajen osnovni tekst, ob tem pa vse partnerje in javnost še enkrat seznanil s pozivom h konstruktivnemu socialnemu dialogu, ki sta ga sooblikovali sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost. (posnetek tiskovne konference)

 
Alternativa in Solidarnost pozvali socialne partnerje k resnemu, strpnemu in konstruktivnemu socialnemu dialogu
Četrtek, 29 Marec 2012 00:00

Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Solidarnost sta pisno pozvali vlado, delodajalce in reprezentativne sindikalne centrale v Sloveniji h konstruktivnem in strpnem socialnem dialogu. Poziv je bil posredovan tudi sredstvom javnega obveščanja.  Sindikalni centrali ugotavljata:

  1. da je gospodarska in posledično z njo socialna kriza močno prizadela večino državljanov Republike Slovenije, prvenstveno realni sektor, ki je v zadnjih letih plačal visoko ceno negativnih posledic kriznih razmer (odpuščanja, zmanjševanja plač, stečaji…);
  2. da je kriza, ki so jo povzročili tisti, ki danes še vedno ne odgovarjajo za svoja dejanja, povzročila izgubo na deset tisoče delovnih mest v gospodarstvu in da nadaljevanje tega trenda spodkopava substanco celotne družbe;
  3. da je Vlada RS pripravila nabor protikriznih ukrepov s ciljem uravnoteženja javnih financ in varčevanja ter na tej osnovi izhodišča za socialni sporazum 2012 – 2017.
  4. da ne želimo prevzeti odgovornosti za morebitno nerazumno in pogubno neupoštevanje socialnega dialoga, ki bi lahko imel za posledico ponovitev grškega scenarija v Republiki Sloveniji;

 Na osnovi teh ugotovitev sindikalni centrali

pozivata

 

vse socialne partnerje k resnemu, strpnemu in konstruktivnemu dialogu, v izogib scenarijem, ki bi lahko bili pogubni za večino prebivalstva Republike Slovenije.

Ob tem sta sindikalni centrali izrazili pričakovanje od vseh socialnih partnerjev, da se v času tega dialoga partnerji vzdržimo skrajnih oblik zaostrovanj in tako procesu socialnega dialoga omogočimo normalen razvoj in uspešen zaključek.

Nesporno je, da je le v okviru enakopravnega socialnega dialoga mogoče, kljub zaostrenim pogojem, v katerem ta dialog poteka, dogovoriti pot iskanja ključnih rešitev, ki bodo Republiko Slovenijo popeljali iz krize.

 
Pripombe SZS Alternativa k izhodiščem za pripravo rebalansa proračuna
Sreda, 28 Marec 2012 00:00

Slovenska zveza sindikatov – Alternativa, ki združuje zaposlene v železniškem, luškem in cestnem prometu, je Ekonomsko soicalnemu svetu posredovala pripombe, ki se prioritetno osredotočajo na področje  povezano s problematiko prometne dejavnosti.    

Glede na pomemben vpliv predlaganih izhodišč rebalansa proračuna na prometni sektor in v zvezi s tem na socialno varnost zaposlenih v tej dejavnosti, smo ESS pozvali, da se obravnave izhodišč v delu, ki se nanaša na prometni sektor, udeleži tudi minister za infrastrukturo in prostor.

Več ...
 
Na posvetu o socialnem dialogu spregovorila tudi SZS Alternativa
Četrtek, 24 November 2011 13:28

Na posvetu o socilanem dialogu, ki je včeraj potekal v Mariboru sta kot panelna razpravljalca nastopila tudi predsednik SZS Alternativa Zdenko Lorber in predsednik Sindikata železniškega prometa Slovenije Damjan Rak.  - spodaj pisni prispevek predsednika SZS-Alternativa

Poročilo o dogodku v TV dnevniku RTV-SLO

http://tvslo.si/predvajaj/jansa-obljublja-nov-socialni-sporazum/ava2.121740065/

Več ...
 
Poklicne pokojnine ponovno v središču medijske pozornosti!
Ponedeljek, 24 Oktober 2011 12:32

Po seji Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer so kot osrednjo točko dnevnega reda obravnavali problematiko poklicnega upokojevanja, je razgreta razprava, h kateri je dal svoj prispevek tudi predsednik SZS Altenativa Zdenko Lorber, pritegnila tudi širšo medijsko pozornost. Od četrtka 14. oktobra so se tako v osrednjih tiskanih medijih na široko razpisali o tej temi. Preberite si članke v Večeru, 15. oktobra,  Dnevniku, 19. oktobra in Delu 23. oktobra. (1, 2)

 
« ZačetekPrejšnja123456789NaslednjaKonec »

Stran 3 od 9