Opozorilo
  • EU e-Privacy Directive

    "Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piskotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.

    eZasebnost direktiva EUIzdali smo Priročnik promocije zdravja na delovnem mestu
Ponedeljek, 12 September 2016 12:03

Priročnik Promocije zdravja na delovnem mestu: "Zdrav železničar!

V Slovenski zvezi sindikatov Alternativa smo uspešno  kandidirali na razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in pridobili projekt Promocija zdravja na delovnem mestu v železniškem sektorju: Zdrav železničar. Z odobrenimi sredstvi smo v okviru omenjenega projekta pripravili analizo zdravstvenega stanja zaposlenih v železniškem sektorju, izvedli anketo med udeleženci zdravstvene preventive v Središču Vitalis, vse deležnike izčrpno obveščali o projektnih dejavnostih in pripravili pričujoči Priročnik o promociji zdravja na delovnem mestu.

Cilj projekta je bil predvsem ta, da v okviru promocije zdravja na delovnem mestu krepimo ozaveščenost zaposlenih o pomenu varovanja zdravja, spodbujamo dejavnosti zaposlenih za krepitev zdravega življenjskega sloga in da izpopolnimo dejavnosti programa promocije zdravja, ki jih organizira delodajalec.

Priročnik, ki je pred vami, vas bo tako najprej seznanil z analizo zdravstvenega stanja zaposlenih na Slovenskih železnicah. Izvedeli boste, katera so najpogostejša zdravstvena tveganja, zaradi katerih zaposleni odhajajo v bolniški  stalež. Sledi prispevek o tem, kako se v podjetju spopadamo z izzivi teh zdravstvenih tveganj prek programa zdravstvene preventive, ki se izvaja v Središču Vitalis. V istem prispevku se boste lahko seznanili z analizo tega programa, izvedeli več o predlogih za njegovo izboljšanje in odzivih udeležencev, ki so se zdravstvene preventive že udeležili. V delu, v katerem skuša dati priročnik nekaj praktičnih napotkov za zmanjšanje nekaterih zdravstvenih tveganj, smo se dotaknili več področij. Najprej smo pripravili nekaj napotkov za zdrav način prehranjevanja, skupaj z nekaj recepti za pripravo malice med delom. Med predlogi za krepitev gibalne sposobnosti zaposlenih smo predstavili program pilates, predstavili nekaj vaj za razgibavanje hrbtenice in vam približali nordijsko hojo. V delu, ki skuša odgovoriti na izzive, ki so povezani z našim psihičnim dojemanjem dela in življenja, smo predstavili program sproščanja, program psihosocialne pomoči, program spopadanja s posttravmatskimi motnjami po izrednih dogodkih in se osredotočili na pomen pozitivnega razmišljanja. V ta del spadajo tudi prispevki o problematiki zasvojenosti, odvisnosti in pomenu dobrih odnosov med zaposlenimi.

Ta priročnik ima predvsem namen spodbuditi zaposlene k razmišljanju, da je treba za ohranjanje zdravja nekaj narediti. Če smo se v katerem od prispevkov dotaknili vaših razmišljanj, da bi kazalo katerega od uporabnih napotkov iz tega priročnika tudi udejanjiti, smo dosegli svoj namen.

Ustvarjalci priročnika vam želimo veliko zdravja

 
Zbiranje podpisov za spremembo Zakona o minimalni plači
Sreda, 26 Avgust 2015 13:06

 ODDAJ PODPIS PODPORE NA NAJBLIŽJI UPRAVNI ENOTI

 

Kaj želimo spremeniti?

 

Vse slovenske sindikalne centrale smo pristopile k akciji zbiranja podpisov za spremembo Zakona o minimalni plači. S spremembo želimo odpraviti nepravično ureditev in solidarno pomagati tistim zaposlenim, ki prejemajo minimalno plačo, t.j. bruto 790,73 evrov, ne prejmejo pa dodatkov za delo v nočnem času, v nedeljo, za praznike in dela proste dneve. S pobudo želimo spremeniti 2.odst. 2. člena Zakona o minimalni plači in sicer tako, da bi glasil:

»Minimalna plača je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času,povečana za dodatek za nočno delo, delo v nedeljo in za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu

Več na www.minimalnaplaca.siali www.szs-alternativa.si.

 

Zakaj potrebujemo vaše sodelovanje?

 

Potem ko smo v mesecu maju zbrali cca. 30 tisoč vaših podpisov pod pobudo za spremembo zakona o minimalni plači nam je predsednik državnega zbora dodelil 60 dnevni rok za zbiranje overjenih podpisov podpore na upravnih enotah. Zbiranje podpisov na upravnih enotah se prične 1. septembra. Šele ko zberemo najmanj 5000 overjenih podpisov podpore, bo naša akcija uspešno zaključena in naš predlog bodo poslanci dolžni obravnavati.

 

Na kateri upravni enoti lahko oddam svoj podpis?

 

Vaš podpis lahko oddate na kateri koli upravni enoti v Sloveniji. Obrazec lahko izpolnjenega odnesete na upravno enoto, vendar je podpis potrebno opraviti pred uradno osebo UE ob predložitvi veljavne osebne listine. Obrazce za podpis podpore lahko dobite pri vašem sindikalnem zaupniku, na stojnicah sindikatov pred upravnimi enotami in na vseh upravnih enotah. Delovni čas in seznam upravnih enot je v tej datoteki. Podporo lahko oddate tudi preko enotnega državnega portala e-uprava v kolikor imate digitalno potrdilo.

 

Kaj storim z overjenim obrazcem pobude za spremembo minimalne plače?

 

Overjene obrazce pobude za spremembo minimalne plače oddate vašim sindikalnim zaupnikom. Apeliramo na vse, da se za oddajo podpisa podpore na upravni enoti odločite čim prej, ker bi želeli akcijo zaključiti še pred rokom, ki nam je bil dodeljen.

 

K ZBIRANJU PODPISOV POVABITE TUDI VAŠE PRIJATELJE, SORODNIKE IN ZNANCE!

SOLIDARNI SMO MOČNEJŠI!

 
Stran 1 od 25